lunes, marzo 19, 2007

Producció pròpia: Banana o plàtan?


En el terrenu hi tenim alguns fruiters que ens omplen la cistella de fruita: podem dir doncs que tenim producció pròpia, orgànica i “salvatge del Carib”*.

Per exemple hi ha diversos tipus de plataners i bananers. A nosaltres ens costa distingir-los però el personal autòcton coneix amb nomes un cop d’ull si la planta es de es de “banana” o de “plàtan”. La banana es el plàtan dolç (el de postres per nosaltres) i el plàtan es el que es fregeix o es cuina i es serveix com si fos verdura. Dins de les categories de banana (de postres) i plàtan (el que es fregeix) també hi ha diverses subcategories que encara no coneixem bé. Fins i tot hi ha alguns plàtans que no son comestibles. Les plantes d’aquests darrers es reprodueixen ràpidament i tenen unes arrels molt difícils de treure (sí, n’he tret unes quantes...).

Les imatges que veieu pertanyen a la segona recol.lecció de bananes. Penjaven de dues diferentes plantes que s’han tallat quan el fruit ha esta a punt de recolecció. El manat de bananes es lliguen amb un “mecate” (corda) i es deixen acabar de madurar. (s’haurien de penjar una mica més alt perquè el mapache no hi arribi...però nosaltres ho deixem així perquè el mapache hi arribi...)

Algunes bananes ens les menjarem, altres les regalem i les que estan més lletges les posem en un menjador per ocells que vem fer amb una branca de cacau.

Haurem d’esperar al voltant de mig any (o potser una mica més ) per la següent recolecció. De moment tenim prous bananes o plàtans dolços com per aburrir-nos d’elles.

*expressió extreta d’un anunci dels anys vuitanta de sabó on hi sortia una tia ben bona banyant-se en un gorg selvàtic mentre de fons s’escoltava una veu que deia: “Fa, con la frescura de los limones salvajes del Caribe”, o alguna frase similar. Mon pare sempre deia que li agradava molt aquella marca…per l’anunci, imagino jo…

Etiquetas: ,

0 Comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Comentarios de la entrada [Atom]

<< Página Principal